Home > POLITIK > PASCA PRU13 : KAUM CINA TOLAK BN?

PASCA PRU13 : KAUM CINA TOLAK BN?

Kalau mengikut Cina, mereka menolak MCA dan Gerakan kerana tak perjuang hak dan kepentingan orang Cina. Dengan keadaan Cina yang lauh lebiih kaya dari segi ekonomi, lebih baik dari segi pelajaran, lebh baik dari segi pekerjaan, dll, apa lagi hak yang mereka mahu?

Ada yang kata Cina pentingkan mengenai hak bahasa dan sekolah Cina, hak ekonomi dan hak mendapatkan keselamatan.

Hak bahasa sememang ada tetapi tidak bolehlah setaraf dengan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Sekolah Cina tidak selari dengan objektif besar pendidikan negara untuk mengutamakan dan memartabatkan bahasa Malaysia serta sekolah Cina tak membantu mengurngkan polarisasi kaum dan hanya memartabatkan budaya Cina.

Hak keselamatan agak menghairankan kerana jenayah besar banyak melibatkan kaum Cina. Polis dah jalankan tugas tapi dianggap tidka mencukupi berdasakan prejudis dan sentimen Cina yang dibakar pihak pembangkang.

Ikutkan Cina dah dapat banyak hingga orang Melayu pun marah kenapa sekolah pondok dan agama tak dapat bantuan sepeti sekolah Cina.

Seorag ahli politik lama memberitahu The Unspinners bahwa Cina mahu hak sama dengan Melayu dan Pribumi. Tiada langsung positive discrimination untuk membantu Pribumi dan Melayu. Maka ini bermakna kaum lain yang ketinggalan tidak dapat merasa kueh ekonomi yang dikorbankan kerana membenarkan kaum asing warganegara.

Seorang calun BN berada dalam kawasan di mana ada 14 ribu pengundi tapi disebabkan tindakan tertentu calun itu yang mereka anggap penyebab Cina hilang kuasa, maka tiada 100 pun pengundi CIna beri undi padanya dan beliau kalah.

Ini bermakna pengundi Cina MCA dan Gerakan tak mengundi. Mereka semacam tak setuju BN dapat balik kuasa dan kini mahu calun tersebut dikalahkan. Bukankah ini berbunyi rasisma dan mementngkan hal bangsa melebihi kepentingan parti?

Adakah patut kita berkongsi kuasa dengan Cina jika mereka menikam belakang kita? Kadang-kadang kita melonggarkan undang-undang untuk kemudahan dan nak jaga hati Cina tapi kini mereka tak hargai.

Patutkah kita hanya jaga Melayu, Pribumi dan India dan ta pedulikan Cina terus?

sumber : http://theunspinners.blogspot.com

Advertisements
Categories: POLITIK
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

JohorXPress

Real Times, Real News

Kuman Kumin

pabila Kuman Kumin bercerita ...

%d bloggers like this: